Äppelpizza med kolasås

I helgen som gick gjorde vi äppelpizza.
Snabbtoch gott.
Passa på nu när det finns gott om svenska äpplen.
 
  • 1 pkt kyld smördeg, ca 400 g
  • 50 g smör
  • 4 syrliga svenska äpplen
  • ½ dl rårörsocker
  • 2 msk plockad färsk rosmarin

Kolasås:

  • 2 dl vispgrädde 
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 50 smör 
Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bryn smöret. Skiva äpplena tunt, gärna på mandolin. Täck degen med äppelskivorna. Pensla på smöret, strö över socker och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Kolasås:

Koka ihop grädde, sirap och ingefära ca 10 min under omrörning. Dra av från värmen och sila. Skär smöret i tärningar och vispa ner i såsen precis innan servering. Servera med vaniljglass.

 

 
Vi gillar smaken av ingefära så jag tog extra mycket och silade inte bort bitarna när kolasåsen var klar.
 
Vi fick en hel kasse med äpplen av mamma och pappa häromdagen.
Vaneredsäpplen😋
Det kan bli favorit i repris i helgen.
 
September är äpplenas tid tycker jag.
Petra🍎🍏
 

Kommentera här: