Gröna tomater
Chutney på gröna tomater
600 g gröna tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 äpple
2 cm av en bit färsk ingefära
1 liten het chilifrukt, typ piripiri
1 kanelstång
1 dl äppelcidervinäger
1 ¾ dl ljust muscovadosocker, eller annat brunt socker
en aning salt
Gör såhär
Tvätta tomaterna och skär dem i kvartar. Finhacka lök och vitlök. Skala äpplet och tärna det fint.
Finhacka färsk ingefära och chili. Gillar du hetta tar du hela chilin annars halverar du den och skär bort mellanväggarna där det mesta av styrkan sitter.
Lägg alla ingredienserna i en kastrull eller gryta och koka ihop till en ganska fast marmeladig konsistens. Det tar tid. Räkna med nästan en timme på lagom småputtrig värme. Häll upp i väl rengjorda burkar. Jag diskar först och låter burkarna stå en god stund på 100 grader i ugnen innan jag häller i den heta chutneyn.
Receptet funkar bra att koka som dubbel sats om du har ett stort behov av kryddig hösttröst och en hel del gröna tomater att rädda. Men obs allt ska inte dubblas. Det räcker gott med 4 vitlöksklyftor och en kanelstång.
Jag valde att ta i lite extra mycket chili och kanel!
Sedan skulle chutneyn förvaras svalt i cirka två månader innan den var "mogen"